Bron: Wereldomroep.
De Friese politiek heeft een dosis Obama nodig, vindt Stichting Tûmba uit Leeuwarden. En dus werd Kirsten Verdel naar de Friese hoofdstad gehaald. In 2008 maakte ze furore als enige Nederlandse bij het campagneteam van Obama. Maar hoe inspirerend is de president nog?
"Ik ben van de generatie wiens ouders zeiden: ‘mooi land Amerika, maar word er nooit ziek’," zegt Ate de Jong van Tûmba, de Friese stichting voor Wereldburgerschap. Hij heeft diepe bewondering voor Obama’s pogingen daar verandering in te brengen, en hoopt dat de vonk ook naar Friesland overslaat.
Wereldburgers
De Friese Provinciale Statenleden begonnen twee jaar geleden vol goede moed met regeren, zegt De Jong, onder het motto ‘de lûken iepen’: de luiken open. Want Friezen zijn volgens hem ‘wrâldboarger’ bij uitstek. "Nergens vind je zoveel kleine hulporganisaties. Ruim vierhonderd!"
Maar toen kwam de crisis. De geldkraan ging dicht, de blik ging naar binnen en van de steun aan internationale projecten die de Statenleden hadden beloofd kwam weinig meer.
Kirsten Verdel moet het wereldburgerschap een nieuwe impuls geven: ‘yes we can!’ Zelf lukte het haar in 2008 om een baan te krijgen in het hart van het Democratische campagne-team. Ze was daardoor één van de weinigen die het wonder van binnenuit meemaakten.
"Als er iets is wat Obama heeft gedaan is het mensen inspireren", zegt ze daarover. "Dat is niet alleen een les voor Friese politici maar eigenlijk voor iedereen. ‘Change’ was niet alleen een woord; hij vertelde er ook bij dat het iets is dat je samen moet doen."
Koude douche
In Leeuwarden gaat Verdel onder andere in discussie met de burgemeester van Drachten en omstreken, Bert Middel. Die is er trots op dat Friesland indertijd nog eerder dan de rest van Nederland betrekkingen aanknoopte met de VS. "Niet om arrogant te doen, maar we zijn echt bijzonder."
Helaas ontbreekt het de Friese politici van tegenwoordig aan passie, vindt hij. "Zelf voel ik die gedrevenheid wel." Maar een warm bad van inspiratie hoeft hij in Leeuwarden niet te verwachten. Eerder een koude douche.
"Obama was de grote inspirator, maar nu zitten we in een heel ander scenario", zegt Kirsten Verdel. Het hoge woord komt eruit: ze is "enorm teleurgesteld" in de president. "Een jaar lang heb ik Obama verdedigd op TV en op de radio, maar daar ga ik nu van terugkomen."
Afrekenen
De voornaamste reden is het verlies van Obama’s Democraten bij de verkiezingen voor een senaatszetel in Massachusetts. Zesenveertig jaar lang was de machtige Ted Kennedy daar heer en meester. Die steunde Obama in ruil voor zijn belofte dat hij eindelijk de Amerikaanse gezondheidszorg ging aanpakken.
Maar Obama’s hervormingen zijn nog altijd niet rond, en de president moest hulpeloos toezien hoe de Republikeinen Kennedy’s zetel pakten. "Een stap te ver", zegt Verdel, die vindt dat Obama er veel meer bovenop had moeten zitten.
"We leven nu eenmaal in een tijd van afrekenen", relativeert Ate de Jong van Stichting Tûmba de koude douche van Verdel. "En zoals mijn beste vriend Bonne altijd zegt: ik dacht dat alleen de mafia maar afrekent!"
Zelf vindt hij het te vroeg om een oordeel uit te spreken. Bij het ‘wereldburgerschap’ kunnen de Friezen immers wel een steuntje gebruiken. En Kirsten Verdel, hoe ziet zij de toekomst? "Obama moet nu heel snel schoon schip maken. Anders is hij mijn steun kwijt."