Wereldomroep 20 januari 2009: Boekpresentatie


Wereldomroep, 20 januari 2009

Nederlandse politica over Obama’s Change
Door Frans Regtien

Van Rotterdam naar het Witte Huis. Zo heet het boek van Kirsten Verdel dat deze week uitkomt. De Nederlandse beschrijft daarin vooral de periode vorig jaar, waarin ze actief was in het campagneteam van de Democraten op weg naar het Amerikaanse presidentschap.

Wat zijn haar drijfveren? "Ik kan niet tegen onrecht", zegt Kirsten Verdel, "Ik schrijf in mijn boek ook dat ik dat in mijn schooltijd al voelde. Dat onrecht in de wereld. En ik vond ook dat ik er iets aan moest doen, ik wist alleen nog niet wat. Naarmate je ouder wordt, wordt dat steeds duidelijker."

Uiteindelijk kwam Verdel erachter dat ze voor verandering, CHANGE dus, de politiek in moest gaan. Dan bereik je namelijk heel veel mensen tegelijk. Ze werd lid van de Partij van de Arbeid en was een tijd actief in Rotterdam. Later kreeg ze door het verkrijgen van een beurs in Canada de kans om de Amerikaanse politiek van dichtbij te volgen.

Helden

Kirsten Verdel beschrijft in het boek hoe ze in de politiek op zoek ging naar helden. In haar ogen zijn dat mensen die bewust tegen de stroom inroeien. In het geval van Obama was het uiterst onwaarschijnlijk dat zo iemand, die jong en zwart is en relatief weinig ervaring heeft, president van Amerika zou kunnen worden.

"Achteraf lijkt het een peulenschil, maar dat was het natuurlijk bepaald niet", meent ze. "Ik ben blij dat ik daar een steentje aan heb kunnen bijdragen. Ik kon niet op hem stemmen, dus was dat voor mij zo’n beetje the next best thing."

Wat is zijn kracht? "Hij is in staat geweest om heel veel mensen te inspireren en dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend in de politiek." En wat vindt ze negatief aan hem? "Tja, hij is wat saai", lacht ze, "dat wordt misschien wel het beste weergegeven door wat hij deed op de avond dat hij de verkiezingen won."

"Zijn hele leven heeft hij keihard gewerkt om president van Amerika te worden en dan gaat ie om 2 uur ‘s nachts al naar bed om de volgende ochtend om 8 uur in de sportschool te staan, alsof er niets is gebeurd."

Roes

Kirsten Verdel zelf beleefde de verkiezingszege als in een roes. ‘s Avonds ging ze naar een groot feest van de democraten en jubelde met de stroom mee naar het Witte Huis. Het normaal gesproken immens saaie Washington DC werd omgetoverd tot een groot pandemonium, een waar gekkenhuis.

Ze kwam daar overal Nederlanders tegen, als eerste bijvoorbeeld oud-premier Wim Kok. Iemand drukte haar een flesje Heineken in de hand. "Wat dat betreft was het ook wel een beetje een Nederlands feestje."

Helden kunnen van een voetstuk vallen, realiseert ze zich ook wel. "Maar het is wel heel spannend om iemand toch jouw vertrouwen te geven. Dat zag je ook in Rotterdam bij burgemeester Aboutaleb. Obama en hij hebben allebei een niet-westerse achtergrond. In Rotterdam geven ze Aboutaleb voorlopig ook het vertrouwen. Zo van: ga het maar waarmaken!"

Economische crisis

Maar is Obama dan in staat om de economische crisis op te lossen, die de republikeinse regering uiteindelijk volgens veel mensen de kop kostte? Verdel weet het niet. De twijfel illustreert ze met een fragment uit haar boek.

"Ik heb heel lang getwijfeld over hoe ik zou eindigen. Ik ontmoet een dakloze vrouw die me vraagt: do you have any change for me? Ik lach en zeg: some change? we have lots of change now! Eerst dacht ik: daar moet ik nog even achter zetten: en nu maar hopen dat het lukt! Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat ik Obama echt het vertrouwen wil geven." Verdel zal de Amerikaanse president vanaf nu kritisch blijven volgen, maar ze denkt wel dat het goed komt. En zelf heeft ze nu vooral ambities om de landelijke Nederlandse politiek in te gaan. Vanaf volgend jaar wellicht dus in de Tweede Kamer. Van Rotterdam naar het Witte Huis is uitgegeven bij Conserve. Meer informatie op http://www.vanrotterdamnaarhetwittehuis.nl/

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *