Door: Kirsten Verdel − 06/09/12
Obama heeft vele vijanden te verslaan in de komende presidentsverkiezingen, schrijft Kirsten Verdel.
Barack Obama zal tijdens de Democratische conventie voor de tweede keer officieel genomineerd worden voor het presidentschap van de VS. Op de vier debatten met Mitt Romney die de komende maanden nog zullen volgen na is de conventie het belangrijkste moment tot aan de verkiezingen.
Obama zal opnieuw moeten bewijzen dat hij een briljant spreker is. Maar verwacht geen vuurwerk in zijn speech van vandaag. Hij zal spreken over onderwijs, belastingkortingen, energie, immigratie, sociale onderwerpen en hij zal een blauwdruk voor de Amerikaanse economie uiteenzetten. Geen verhalen van ‘hope’ en ‘change’ dit keer. Althans: niet in de retoriek van 2008.
Een aantal zaken is sindsdien sterk veranderd. Obama is een zittend president, die heeft laten zien dat beleid veranderen niet zo gemakkelijk is als het soms lijkt. De te hoog gespannen verwachtingen van kiezers heeft hij uiteraard niet allemaal kunnen waarmaken. Hij kon het wat dat betreft bijna niet goed doen. Maar er is meer wat herverkiezing lastig kan maken.
Zo bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2010 dat campagnedonaties van bedrijven niet langer mochten worden beperkt.
Dit zou ingaan tegen de vrijheid van meningsuiting van ondernemingen. Sindsdien geven bedrijven veel meer geld aan campagnes dan in het verleden. De conservatieve Koch-broers alleen al doneerden met z’n tweeën meer geld aan de Republikeinen dan John McCain in zijn hele campagne in 2008 wist op te halen. Met name via SuperPACs (Political Action Committees) wordt nu ongelimiteerd geld opgehaald zonder dat donateurs zich bekend hoeven te maken.
Dit is van belang omdat uit onderzoek van het Center for Responsive Politics is gebleken dat in meer dan 90 procent van de Amerikaanse verkiezingen voor Huis, Senaat, gouverneurschappen, et cetera de kandidaat wint die het meeste geld kan uitgeven. Romney heeft momenteel meer geld ter beschikking dan Obama. In 2008 won Obama het op dat front nog van McCain.
Een andere drempel is dat in meer dan 30 staten de afgelopen jaren ‘Voter ID laws’ van kracht zijn geworden, die meestal vereisen dat kiezers zich identificeren met paspoort of rijbewijs. Vooral armere mensen hebben geen van beide. Een paspoort kopen kost tijd en geld en is dus zeker voor arme mensen een serieuze drempel. In praktisch alle staten zijn deze wetten geïntroduceerd door Republikeinen. Obama kan hierdoor potentieel meer dan tien miljoen stemmen verliezen.
Zijn grootste vijand is echter de economie. Obama is de eerste president van na de Tweede Wereldoorlog die uit is op herverkiezing terwijl er meer dan 8 procent werkloosheid is. Mitt Romney blijft erg impopulair, die kan Barack Obama nauwelijks verslaan. De economie kan dat echter wel.
Kirsten Verdel is senior adviseur bij Dröge & van Drimmelen en was in 2008 stafmedewerker van Barack Obama.