Wat een ellende! Ik heb vandaag een bizar hectische dag gehad. Vanaf vanmorgen vroeg heb ik vrijwel continu aan de telefoon gehangen in een poging om iets te regelen waardoor de familie Aleksanian niet uitgezet wordt. Tussendoor moest ik echter nog op de foto voor de Telegraaf, een interview doen met die krant, even dubbelchecken wat de Pvda morgen bij het RTL Nieuws doet met mijn verhaal over het bestrijden van schooluitval in het vmbo en eh… ik heb zelfs paard gereden vandaag.
Maar dat was allemaal bijzaak. De familie Aleksanian dus. Vandaag kwamen ze naar het stadhuis, met bussen vol met leerlingen. Na talloze telefoontjes met de directrice en adjunct-directrice van de school, met de Pvda-asieljuriste en Klaas de Vries, met de Rotterdamse fractie en ondersteuning, met het campagneteam in Amsterdam en de IND, had ik uiteindelijk bedacht dat de opgehaalde handtekeningen niet naar wethouder Kaya moesten zoals de school wilde doen, maar naar minister Verdonk. Razendsnel een brief geschreven, die door de school gefaxed is naar het ministerie. Per post is hij later op de dag vergezeld van honderden handtekeningen -waaronder die van de wethouder!- ook naar Den Haag gebracht. Het College van B&W is gevraagd ook actie richting de minister te ondernemen. En er is een advocaat voor de familie geregeld.
Maar wat nu aan het eind van de dag nog aan mij knaagt en waar ik echt gek van word, is dat een eventueel ingrijpen van Verdonk (niet dat ik er veel vertrouwen in heb dat zij nog iets zal doen) te laat zal komen. Dan is de familie al naar het vertrekcentrum gestuurd. En ik vind het ronduit bezopen dat de enige optie voor de familie om daar onderuit te komen simpelweg onderduiken is. In wat voor tijden leven we? Kan iemand me dat vertellen? Dit is zo een verrot systeem.
Hieronder het persbericht waarmee we nog extra aandacht hopen te krijgen voor de familie;
PvdA wil uitzetting familie Aleksanian voorkomen
De PvdA heeft Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie opgeroepen om de uitzetting van de familie Aleksanian te voorkomen. In plaats daarvan zou het gezin als “schrijnend geval' aangemerkt moeten worden en een permanente verblijfsstatus in Nederland moeten krijgen. Kandidaat-kamerlid van de PvdA Kirsten Verdel schreef de oproep aan de minister, die ondertekend werd door honderden klasgenoten, vrienden en leraren van de twee kinderen van de familie, Edwin en Edita.
De familie Aleksian bestaat uit Masis (Azerbeidzjan) en Liana (Nakorno Karabach). Dochter Edita, nu 10 jaar oud, is net als haar moeder geboren in Nakorno Karabach. Zoon Edwin, nu 8 jaar oud, is geboren in Eindhoven. Na een jarenlange asielprocedure heeft de familie recent te horen gekregen dat ze naar vertrekcentrum Vught wordt overgebracht. Maar het gezin heeft geen papieren en een langdurig verblijf in vertrekcentra ligt in het verschiet. Het alternatief is dat het gezin na een verblijf van twee maanden in Vught op straat wordt gezet. Zonder het recht om te werken, zonder uitkering. Het gezin verblijft dan illegaal in Nederland.
De PvdA vindt deze situatie ontoelaatbaar. Verdel: “De familie is nu ongeveer acht jaar in Nederland. Edita en Edwin zijn hier opgegroeid en gaan hier naar school. Ze zijn volledig geintegreerd. Ze hebben hier al hun vrienden. Ze hebben hier hun hele leven. De familie heeft jarenlang in een slopende asielprocedure gezeten, maar heeft geen advocaat.†De partij roept minister Verdonk op om deze oer-Rotterdamse familie niet naar het vertrekcentrum in Vught te sturen en hun uitzetting ongedaan te maken. Verdel: “Wij vinden het absurd dat dit gezin na zoveel tijd het land uit moet. “Terug naar hun eigen land'. Er is geen terug, Nederland is hun land.â€
De zaak wordt door de partij hoog opgenomen. PvdA-Kamerlid Klaas de Vries en PvdA-asieljuriste Angelina van Kampen hebben het dossier van de familie inmiddels overgedragen aan een advocate. Die probeert de familie nu bij te staan om de uitzetting te voorkomen.
Peggy Wijntuin, Rotterdams gemeenteraadslid voor de PvdA, heeft de familie en de school vandaag ontvangen op het stadhuis, om de kinderen een hart onder de riem te steken. Ook is na een gesprek met wethouder Kaya afgesproken dat het college van Burgemeester en wethouders nog verder praat over de situatie. De school heeft het verzoek bij B&W neergelegd om als 1 man achter het gezin te gaan staan en de minister eveneens op te roepen om de uitzetting te voorkomen.