RTL Nieuws: waarom Trump bijnamen geeft aan zijn tegenstanders


Ik heb gisteren enkele quotes gegeven aan RTL Nieuws over waarom Trumo bijnamen geeft aan zijn tegenstanders. Het artikel staat hieronder:

De voorverkiezingen bij de Democraten zijn aan de gang. Zulke campagnes gaan niet altijd over de inhoud, ze gaan ook vaak om persoonlijkheden. En op dat vlak is Donald Trump nogal bedreven. Hij deelt bijvoorbeeld graag bijnamen uit aan zijn tegenstanders.

Tijdens de vorige presidentsverkiezingen maakte de wereld kennis met ‘Crooked Hillary’ (‘Corrupte Hillary’ Clinton) en ‘Lying Ted’ (‘Liegende Ted’ Cruz). Ook deze keer komt Trump met allerlei bijnamen. Dit zijn de vijf bekendsten.

1. Sleepy Joe (Biden)

“Welkom in de presidentsrace, Sleepy Joe,” schreef Trump kort nadat Joe Biden zich kandidaat had gesteld. Trump beschreef Biden als een kandidaat van wie de ‘intelligentie al lang wordt betwijfeld’.

Hiermee doelt Trump vermoedelijk op de openlijke foutjes die Biden maakt. Biden leek in slaap te vallen tijdens een belangrijke toespraak van Obama in 2011 en verwarde op campagne verschillende staten met elkaar. Dit soort incidenten voedt de kritiek dat Biden niet scherp meer is en te veel last heeft van ouderdom.

2. Crazy Bernie (Sanders)

De uiterst linkse Bernie Sanders kreeg z’n bijnaam in 2016, toen hij het bij de Democratische voorverkiezingen opnam tegen Hillary Clinton. Trump noemde Sanders toen ‘Crazy Bernie’, vermoedelijk omdat Sanders’ economische plannen, voor Amerikaanse begrippen, vrij extreem zijn.

Sanders zelf reageerde: “Het is juist crazy dat we een president hebben die racistisch, seksistisch, xenofoob en een oplichter is”.

Waarom kiest Trump deze strategie?

“Makkelijk, simpel en geen nuance, dat is Trump”, zegt Kirsten Verdel. Zij is Amerikadeskundige en heeft enorme ervaring als politiek en campagnestrateeg, onder andere voor Obama in 2008. Trump probeert volgens haar door gemene bijnamen zijn tegenstanders te ontmenselijken. “Dan is het nog makkelijker om iemand als vijand te hebben.”

Daarbij kiest hij vaak dezelfde weg: één ding benoemen en dat blijven herhalen. “Hoe vaker je iets herhaalt, hoe meer mensen daarin gaan geloven.” Volgens Verdel is dat iets wat bijna elke communicatiestrateeg toepast. “Trump is daar toevalligerwijs heel goed in, daarmee heeft hij per ongeluk een gouden formule gevonden.”

Verdel heeft niet het idee dat hier een geraffineerde campagnestrateeg achter zit, maar denkt dat het vooral een lijn is die Trump zelf bedenkt. “De mensen die in zijn campagneteam zitten, moeten dan alleen nog zorgen dat het zo breed mogelijk wordt uitgemeten. Voor zover dat nodig is, want alles wat hij twittert is groot nieuws. Dat was voor zijn presidentschap al zo en is zo gebleven.”

3. Mini Mike (Bloomberg)

Michael Bloomberg is 1.73 meter en dat is voor Donald Trump (1.90 meter) reden om hem ‘Mini Mike’ te noemen. Als toelichting hierop beweerde Trump tijdens een tv-uitzending dat Bloomberg tijdens debatten een kistje krijgt om op te staan, zodat hij wat groter lijkt. Hier is geen bewijs voor.

Effectief is het wel: als je Michael Bloomberg intikt op Google, is ‘height’ (lengte) al de derde zoeksuggestie die in beeld komt.

4. Pocahontas (Warren)

Over de etnische afkomst van Elizabeth Warren is nogal wat te doen geweest. Warren heeft zich in het verleden laten registreren als ‘Native American’: een afstammeling van de inheemse bewoners van Amerika. Warren stond bij de universiteit waar ze werkte ook officieel als ‘kleurling’ in de diversiteitscijfers.

Trump noemde haar spottend ‘Pocahontas’, de door Disney verfilmde dochter van een Indiaans stamhoofd. Uit een DNA-test bleek dat Warren een ‘Native American’ onder haar voorouders heeft, zes à tien generaties terug.

5. Alfred E. Neuman (Buttigieg)

Pete Buttigieg (37) is de jongste kandidaat in het Democratische strijdveld. Die jeugdigheid was voor Trump kennelijk aanleiding om hem ‘Alfred E. Neuman’ te noemen. Niet echt vleiend, want Alfred E. Neuman, een jong stripfiguur uit het satirische blad Mad, heeft flaporen en een spleet tussen z’n tanden. 

Buttigieg zelf reageerde laconiek: “We hebben het vaak over volksverheffing, dus ik ben blij dat ik Trump heb geinspireerd tot een literaire vergelijking”.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5008481/trump-democraten-bijnamen-kandidaten-verkiezingen


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *