Mislukte Radio 1 uitzending – hier het vervolg


Update: hier het afgekapte interview: radio1.mp3.

Ik was zojuist via een telefoonverbinding te gast bij Radio 1 om te praten over wat voor type persoon Obama nu is, hoe hij denkt en handelt in situaties als nu met de shutdown. Al vrij snel werd de verbinding onbedoeld verbroken, wat einde item betekende. Ik was echter amper aan mijn inhoudelijke punten toegekomen. Dus dan maar even staccato hier een paar punten.

Ten eerste maakt de persoonlijkheid van Obama in deze situatie bijna niet uit: hij zit in een relatief comfortabele positie: uit peilingen blijkt dat het merendeel van de Amerikaanse bevolking de Republikeinen de schuld geeft van de shutdown. Hoe langer die duurt, hoe meer boosheid zij op zich gericht zullen voelen, zeker nu het tegenhouden van Obamacare in feite het enige punt is waarom de Republikeinen de begroting weigeren goed te keuren, terwijl Obamacare niet alleen los staat van die begroting, maar gisteren ook gewoon begonnen is. Obama zegt niet te onderhandelen met een pistool op zijn hoofd. Zolang de Republikeinen over Obamacare doorzeuren, zal hij dus niets doen. Het kan een tijd duren (en let wel: een maand shutdown kost de VS ongeveer 55 miljard dollar!), maar hij kan in feite niet anders. Hierop toegeven betekent toegeven op élk volgend punt op de agenda.

Ten tweede: als het wel over zijn persoonlijkheid gaat, dan zou je kunnen zeggen dat hij altijd professioneel en min of meer afstandelijk is. Zelfs tegenover ingewijden: hij is altijd aan het werk, ook in zijn vrije tijd, hij is zich altijd bewust van zijn functie en gedrag. Dat was tijdens de campagne in 2008 ook al zo. Obama is een denker, iemand die wikt en weegt en zo lang mogelijk zoveel mogelijk partijen aan tafel probeert te houden. Hij zou wat dat betreft perfect in het Nederlandse politieke systeem passen: hij is een polderaar pur sang! Integriteit, eerlijkheid en respect staan bij hem hoog in het vaandel. Daar kun je cynisch over zijn: sommigen zeggen dat hij bijvoorbeeld net als Bush mensen doodt zonder een rechtszaak (extrajudicial killing, drone aanvallen), maar dat hij daar tenminste wel spijt van heeft, anderen zien het puur als iets positiefs. Obama is een intellectueel die koel blijft onder druk, wat ook nu wel weer blijkt. Tevens is hij iemand die kritiek om zich heen verzamelt en ook de aanwezige in een zaal met de laagste rang aan het woord laat. Hij heeft wel de neiging om soms zo lang te proberen met tegenstanders tot een overeenkomst te komen, dat je denkt: dit heeft al lang geen zin meer, ze willen niet, stop er toch eerder mee. Doordat hij lang doorgaat, komt hij soms in de situatie dat hij weliswaar het juiste besluit neemt, maar wel pas op een moment dat het er eigenlijk niet meer toe doet: de positieve effecten die bereikt hadden kunnen worden zijn dan al in rook opgegaan.

Als derde punt even iets over zijn successen en mislukkingen. De Obameter waarop de belangrijkste 500 beloftes uit Obama’s verkiezingen staan wordt nog steeds bijgehouden. 45% van zijn beloftes is hij nagekomen tot nu toe, 22% heeft hij verbroken, een groot deel is uitgekomen op een compromis, of is nog ‘in the works.’ Geen slechte score dus, wellicht ook niet als je naar een aantal van de belangrijkste successen en mislukkingen kijkt:

Successen
– Troepen uit Irak
– Start terugtrekking troepen uit Afghanistan
– Gezondheidszorgplan gelanceerd
– Economie overeind gehouden
– Reduceren aantal nucleaire wapens
– Bin Laden dood
– Gelijke rechten voor homoseksuelen
– Plan voor ongedocumenteerde immigranten
– Syrië chemische wapens
– Verplichte minimumstraffen aanpakken

Mislukkingen 
– Guantanamo Bay sluiten
– Strengere lobbyregels introduceren
– NSA spionageschandaal
– Reduceren CO2-uitstoot
– Strengere regels Wallstreet, fiannciële markten
– 60 miljard voor herstel bruggen en wegen
– Importeren medicijnen uit buitenland toestaan
– Verdubbelen budget kankerbestrijding
– Minimumloon omhoog naar 9,50 dollar per uur

Nog drie jaar te gaan.


One response to “Mislukte Radio 1 uitzending – hier het vervolg”

  1. Dag Kirsten,

    Mooie post, gelukkig toch nog kennis van kunnen nemen (na het afbreken op Radio 1)

    Wat ik niet kan volgen is het het volgende,
    zou je wellicht nog iets meer willen verduidelijken wat je hiermee bedoelt qua mislukkingen?

    – 60 miljard voor herstel bruggen en wegen
    – Importeren medicijnen uit buitenland toestaan
    – Verdubbelen budget kankerbestrijding
    – Minimumloon omhoog naar 9,50 dollar per uur

    Tot slot, een kleine typo: “fiannciële” 😉

    Dank & groet,

    Marcel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *