De endorsements van de Kennedy’s en de winst van Obama in South Carolina zijn leuk en zorgen voor veel positief nieuws voor Obama, maar het is waarschijnlijk niet genoeg om ook op 5 februari er met de winst vandoor te gaan. En daar gaat het juist om, want op deze ‘Super Duper Tuesday’ zijn er voorverkiezingen in maar liefst 22 staten. En let wel: tot nu toe zijn er in New Hampshire, Iowa, South Carolina etc. 174 delegatieleden voor de conventie gekozen, verspreid over Edwards, Clinton en Obama, maar op 5 februari zijn er veel en veel meer delegatieleden te winnen. En daar gaat het om.
In totaal zijn er 4051 delegatieleden te verdelen binnen de Democratische race. De winnaar heeft dus 2026 stemmen nodig. Ongeveer 20% van de stemmen is voor zogenaamde superdelegates, die zelf mogen bepalen voor wie ze stemmen op de Democratische Conventie in augustus. Die stemmen gaan doorgaans naar de persoon die op dat moment het beste in de partij ligt.
En dat zou dus zomaar ‘gewoon’ Hillary kunnen zijn, want ondanks het positieve nieuws voor Obama ligt zij nog mijlenver voor in onder andere Californie, New Jersey, Massachussetts en New York. Vier staten die gezamenlijk goed zijn voor maar liefst 970 delegatieleden! En ook al wint Obama vrijwel zeker in staten als Colorado en Minnesota, in 8 van de 10 belangrijkste staten van Super Tuesday heeft Clinton een ruime voorsprong op Obama. In hoeverre die voorsprong nog slinkt dankzij Obama’s positieve ‘surge’ is onduidelijk, maar het ziet er op dit moment naar uit dat Hillary de meeste delegatieleden binnen zal halen.
Enige voordeel voor Obama: in tegenstelling tot de race bij de Republikeinen werken de Democrats niet volgens het ‘winner-takes-all’ principe. Stel dat Hillary 60% van de stemmen krijgt in Californie en Obama 40%, dan worden de 441 delegatieleden van Californie ook volgens die verhouding verdeelt. Bij de Republikeinen is dat dus niet het geval: als je daar met 51-49% wint, dan krijg je alle delegatieleden van de hele staat.