De media aan de macht, of hoe journalisten het land regeren
MediaDebat op 27 juni, in de Eerste Kamer in Den Haag, voorafgaand aan de jaarlijkse uitreiking van de Anne Vondelingprijs.
Uit een enquête van de UvA bleek onlangs dat tweederde van de Kamerleden vindt dat de media te veel macht hebben. De helft van de parlementariërs denkt dat journalisten bepalen welke thema’s in Den Haag belangrijk zijn. De politici zelf zouden daar nog maar weinig greep op hebben. Ruim eenderde meent bovendien dat parlementaire verslaggevers in hun werk gedreven worden door het verlangen zelf macht uit te oefenen. De ondervraagde journalisten zeggen over elkaar dat tweeënveertig procent van hen niet onafhankelijk is.
Rond het verschijnen van de enquête haalde Geert Wilders uit naar de media: ‘Natuurlijk hoeven journalisten het niet met je eens te zijn. Ze mogen je ook de grond in schrijven, dat is allemaal prima. Maar ze moeten je wel een faire kans geven en dat gebeurt vaak niet.’
Hoeveel macht hebben parlementaire verslaggevers werkelijk? Worden fundamentele journalistieke principes als hoor- en wederhoor inderdaad steeds vaker veronachtzaamd? En krijgen politieke partijen alleen onderwerpen over het voetlicht waarmee zij toch al geassocieerd worden? Is het voor politici nagenoeg ondoenlijk om een rectificatie te eisen, omdat de lezer dan denkt: waar rook is zal wel vuur zijn? Kortom: Hoe onafhankelijk, objectief en gedegen gaan (parlementair) journalisten te werk? Hoeveel politieke macht hebben de media?
Deze vragen zien we, voorafgaand aan de jaarlijkse uitreiking van de Anne Vondelingprijs aan journalisten die de politiek op een heldere manier weten te verwoorden, graag beantwoord in een MediaDebat tussen journalisten, Kamerleden, onderzoekers van de UvA en een vertegenwoordiger van bestuur en jury van de Anne Vondelingprijs. De bijeenkomst wordt geleid door mr. Eberhard van der Laan, advocaat, bestuurslid van diverse media en actief (geweest) in de politiek.
Met Femke Halsema (Fractievoorzitter GroenLinks), Mariette Hamer (Tweede Kamerlid PvdA), Bas van der Vlies (Fractievoorzitter SGP), Jan Schinkelshoek (journalist, Tweede Kamerlid CDA), Fred Teeven (Tweede Kamerlid VVD), Boris van der Ham (Tweede Kamerlid D66), Arie Slob (fractievoorzitter ChristenUnie), Nynke de Zoeten (NOVA/Den Haag Vandaag), Margriet Vroomans (TROS Kamerbreed), Frits Wester (RTL Nieuws), Rutger van Santen (voorzitter Parlementaire Persvereniging), Hans Wansink (de Volkskrant), Hans Dijkstal (jurylid Anne Vondelingprijs en voormalig fractievoorzitter VVD) en Kees Brants (Universiteit van Amsterdam). Julius Vischjager van de Daily Invisible stelt wederom de laatste vraag…
Woensdagmiddag 27 juni, Debat: 15:00 – 16.30 uur Locatie: Vergaderzaal Eerste Kamer, Binnenhof 22, Den Haag (Prijsuitreiking: v.a. 17.00 uur in de Noenzaal; voor genodigden)
Toegang gratis, aanmelden via redactie@mediadebat.nl