door Ruud Knispel
ROTTERDAM – Tot voor kort werd Kirsten Verdel geleefd als campagneleider van Peter van Heemst. Nog even en het zal precies zo zijn als ze meewerkt in het landelijke PvdA-campagneteam. In de tussentijd gaat de Rotterdamse (28) heel iets anders doen; drie maanden helpen op het platteland en in een tehuis voor gehandicapte wezen. In de Chinese provincie Shangxi! Inmiddels is Verdel die zondag is vertrokken, aangekomen in het plattelandsstadje Taiyuan. Op de universiteit aldaar worden zij en 19 andere deelnemers aan de reis van stichting Code-x een maand lang ingewijd in ‘de Chinese cultuur’.
Daags voor haar vertrek heeft Verdel zichtbaar zin in de compleet andere wereld die zij binnenstapt. "Taiyuan noemen ze een provinciestadje…er wonen daar drie miljoen mensen", lacht ze. Verdel zal zich daarna begeven in een juist onderontwikkeld deel van China. "In een dorpje waar ik de mensen ga helpen met oogsten wordt het echt back to basics. Er gebeurt daar echt niets machinaal, alles gaat met de hand." Verdel zegt verder benieuwd te zijn "of de kloof tussen het rijke China en het arme platteland groter wordt en in hoeverre het beleid van de regering daarmee te maken heeft." Na het drie weken durende ‘plattelandsproject’ volgen evenzoveel weken in een weeshuis voor gehandicapte kinderen. Verdel en haar collega’s willen behalve een leerzame ervaring opdoen, helpen waar ze kunnen.
Een aantal maanden geleden gaf Kirsten Verdel zich op voor een reis naar China via Code-X. "Een stichting op katholieke basis die projecten organiseert op het gebied van internationale samenwerking", verklaart ze. Verdel, bestuurskundige en lid van de Provinciale Staten in Zuid-Holland, ziet vooral uit naar een weeshuis voor gehandicapte kinderen waar zij aan de slag gaat. "Er wonen 34 gehandicapte kinderen. Je hebt in China de één kind-politiek. Meisjes worden al veel te vondeling gelegd, en gehandicapten dus al helemaal", weet Verdel. "21 Van de 34 kinderen in het weeshuis zijn dubbel gehandicapt, zowel geestelijk als lichamelijk. Die kinderen liggen altijd op bed, punt! Dat is hun leven. Ik wil leuke dingen met ze gaan doen, ze ergens mee naartoe nemen."
Het weeshuis is volledig afhankelijk van donaties. "De geldstroom is echter stil komen te staan", weet Verdel. De 2200 euro die ze verplicht moest inzamelen – de deelnemers aan de reizen van Code-X kiezen een tweetal projecten waaraan zij hun steentje moeten bijdragen – heeft Verdel bijna bij elkaar. "Maar alle steun is welkom. Wie iets wil bijdragen kan contact opnemen, de laptop gaat natuurlijk mee naar China."