Dow Jones/FD/RTLZ: Scheringa wil compensatie DSB-spaarders, doet aangifte


Geschreven door: Anton Reijinga, Dow Jones News

Scheringa wil compensatie DSB-spaarders, doet aangifte
9 september 2010, 16:05 uur | DJ

ALKMAAR (Dow Jones)–Dirk Scheringa wil dat de bovenste steen bovenkomt rond de ondergang van DSB en eist compensatie voor spaarders, aldus de gewezen bankier donderdag bij de presentatie van een boek dat zijn kant van het DSB-drama belicht.

Met het boek over de gebeurtenissen die leidden tot de deconfiture van de bank uit Wognum in de hand, roept Scheringa op tot een parlementaire enquete. Daarnaast kondigt hij aan over twee weken aangifte te gaan doen voor het kapotmaken van zijn bank bij de politie.

"Ik hoop dat er een parlementaire enquete komt, waarbij alle spaarders hun geld terugkrijgen", zegt de oud-DSB-topman geemotioneerd bij het in ontvangst nemen van het boek met de titel Project Homerus van schrijfster Kirsten Verdel.

Na afloop van de presentatie in het stadion van Alkmaarse voetbalclub AZ, zegt Scheringa tegenover verslaggevers dat hij over twee weken aangifte doet, zonder te vermelden tegen wie.

In een interview met De Telegraaf wees Scheringa eerder vooral naar De Nederlandsche Bank (DNB) en centrale bankpresident Nout Wellink als hoofdschuldigen.

Schrijfster Verdel neemt met haar boek zowel DNB als de Autoriteit Financiele Markten (AFM) op de korrel. Ze zegt "gedesillusioneerd" te zijn in de beide toezichthoudende instanties.

Volgens Verdel, vanaf de zomer van 2009 zelf als adviseur betrokken bij DSB, valt de aanvankelijke opstelling van de toezichthouders te omschrijven als "treiteren". Eind 2008 draaide dit zelfs uit op een "pact" om Scheringa als directeur-grootaandeelhouder weg te krijgen, aldus de schrijfster.

Verdel baseert haar kwalificaties onder meer op het rapport van de commissie-Scheltema, die in opdracht van de Tweede Kamer de ondergang van DSB in kaart bracht. Ook in deze onderzoekscommissie is ze teleurgesteld, omdat deze zich in haar ogen meer bezighield met gevolgde procedures dan met de vraag hoe een dergelijk drama voorkomen kan worden.

DSB viel in oktober 2009 om, nadat spaarders op grote schaal hun tegoeden hadden opgevraagd.

Rekeninghouders die de bankrun niet voor waren, claimden uiteindelijk euro 3,4 mrd onder het depositogarantiestelsel. Klanten met meer dan euro 100.000 spaargeld of achtergestelde deposito’s vielen hier niet onder en zijn nog onzeker over eventuele compensatie.

Zijn eigen schade schatte Scheringa op euro 250 mln, het eigen vermogen van de DSB Bank halverwege 2009.

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *