Intermediair april 2006: Shangxi, daar gebeurt het


Door: Daniel Coenen

Buiten de stadsgrenzen van miljoenensteden als Peking en Shanghai wonen honderden miljoenen Chinezen die niet weten dat hun land zich zo onstuimig ontwikkelt. De Nederlandse jongerenorganisatie Code-X organiseert een reis naar het achterblijvende China. Kirsten Verdel is een van de deelnemers.

Het is alom bekend: China, daar moet je zijn. Of had je al moeten zijn. Maar tegelijkertijd is China een Derde Wereldland. Want eenmaal buiten de stadsgrenzen van miljoenensteden als Peking en Sjanghai, tref je honderden miljoenen mensen die mogelijk niet eens wéten dat hun land zich op zo onstuimig ontwikkelt. De Nederlandse jongerenorganisatie Code International organiseert een drie maanden durende reis naar het achterblijvende China. Kirsten Verdel is een van de deelnemers.

Kirsten Verdel (28) staat op het punt met 25 andere avonturiers voor drie maanden richting China te vertrekken. Zes weken lang gaat ze werken op het platteland en in een weeshuis voor gehandicapte kinderen, veel met een fysieke én een geestelijke afwijking. Ze verblijft in een gastgezin. Voorafgaand aan dit werk volgt de groep eerst een maand lang Chinese taal- en cultuurlessen en de expeditie wordt afgesloten met tien toeristische dagen. Kirsten Verdel zal op de nieuwe starterssite www.intermediairfw.nl wekelijks haar ervaringen publiceren.

Geld
De organisatie is in handen van Code International, wat onderdeel uitmaakt van Code-X. Code International organiseert vrijwilligerswerk, seminars en uitwisselingsprogramma's voor jongeren. Directeur Willem de Boer: “Het doel van deze missie is dat deelnemers de tegenstellingen leren kennen. We vliegen namelijk naar Peking, verblijven de eerste maand in Taiyuan, waar bijna drie miljoen mensen wonen, en gaan vervolgens naar het platteland in het zuiden van de provincie Shangxi.’

Waren er nog voorwaarden verbonden voor deelname aan de reis? ‘Alleen dat de deelnemers goed Engels spreken en genoeg geld hebben,’ lacht De Boer. De stichting is grotendeels afhankelijk van het geld dat jongeren betalen voor hun deelname aan de verschillende evenementen. De reis naar China kost 2.200 euro per persoon. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doneerde ook een som geld.

Blanco
Kirsten Verdel bereidt zich zo min mogelijk voor. Los van de twee bijeenkomsten die Code International organiseerde, leest ze geen letter uit alle boekjes die ze van vrienden kreeg. “Ik wil er blanco en met zo min mogelijk vooroordelen aan beginnen.' Ze wil naar China om de hype te relativeren. “Je hoort zo weinig over het niet ontwikkelde deel, omdat de boom maar in een relatief klein, stedelijk gebied plaatsvindt. De kloof tussen mensen die hier wel en niet van profiteren wordt groter en groter en ik wil dit absoluut bekender maken.' Verdel is een prominente PvdA-jongere. “Je doet het toch samen. De lasten en lusten moeten eerlijk verdeeld worden.'

Voor de PvdA in Rotterdam fungeerde ze tijdens de laatste raadsverkiezingen als rechterhand van lijsttrekker Peter van Heemst. Vanaf september zal ze worden ingezet in het campagneteam rond Wouter Bos.

Noedels
De luxe in Nederland zal voor een aantal weken plaatsmaken voor de eenvoud van het Chinese platteland. Willem de Boer voorspelt weken van louter noedels en een toilet dat gedeeld moet worden met tien gezinnen. Ook communiceren met het gastgezin wordt een hele opgave. “We krijgen natuurlijk Chinese les in de eerste maand, maar het zal echt handen-en-voetenwerk worden', blikt Verdel vooruit. Tijdens het werk zal er een tolk zijn. “Tja, het is de vraag in hoeverre zij Engels spreken. De mensen hebben hun eigen Engelse uitspraak ontwikkeld, omdat ze nooit Engelse voorbeelden hebben gehoord.'

Vanaf 23 april doet Kirsten Verdel op Intermediair’s nieuwe starterssite www.intermediairfw.nl een paar keer per week verslag van haar ervaringen in China – voor zover de techniek ter plaatse het bijhouden van een weblog toestaat.

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *