De komende dagen kunnen de fractieleden van de PvdA zich kandideren voor het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer. Wat zijn de sterke en zwakke punten? Wie maakt de meeste kans? Een speciaal panel van prominente PvdA’ers beoordeelt voor vk.nl alle kandidaten die zich aandienen. Nu: Diederik Samsom.
De komende week zal elke kandidaat die fractievoorzitter – en politiek leider – van de PvdA wil worden, druk besproken worden. Op vk.nl gebeurt dit door een panel van prominente PvdA’ers die het Haagse klappen van de zweep kennen: oud-voorzitter van de PvdA Michiel van Hulten; oud-Tweede Kamerlid en PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst; en Kirsten Verdel, zij leidde diverse PvdA-campagnes en was lid van het stafteam bij de campagne van Obama in 2008.
Michiel van Hulten
‘Een aantal jaren geleden spoorde ik Diederik Samsom aan zich kandidaat te stellen voor een functie binnen de PvdA. Hij had er wel oren naar, maar was bang dat het zijn jonge gezin te veel zou belasten. Hij besloot het niet te doen. Toen hij begin deze week bekend maakte dat zijn gezin ook nu een belangrijke rol zou spelen bij zijn afweging, wist ik dus dat hij het meende.
Diederik is een ‘conviction politician‘ die vanuit diepgekoesterde idealen praktische politiek bedrijft. Hij doet dat op overtuigende en innemende wijze; met passie maar (meestal) zonder drammerig te worden. Hij bevindt zich op de linkervleugel van de partij en is warm pleitbezorger van progressieve samenwerking. Hij verzette zich tegen de oorlog in Irak toen de partijleiding daar nog anders over dacht.
Tegen hem spreekt dat zijn profiel soms wel érg links lijkt. Wint de PvdA daarmee al die kiezers in het midden weer terug? Dat kaalgeschoren hoofd vind ik trouwens helemaal niks. Maar ik geef toe: dat is een oppervlakkig argument.’
Peter van Heemst
Ik was een beetje jaloers op het trio van jonge, talentvolle Tweede Kamerkandidaten: Diederik Samsom, Jeroen Dijsselbloem en Staf Depla. Als ‘De Rode Ingenieurs’ voerden ze hun eigen campagne voor de verkiezingen van 2002. Het plezier spatte er van af. Samsom had de meeste ideeën, het scherpste gevoel voor publiciteit en was ook nog eens het beste gebekt.
Toch kwam Samsom de eerste jaren in de fractie, maar vooral in de Tweede Kamer niet goed tot zijn recht. Milieu, zijn onderwerp, leek uit. Er was – ook in de media- weinig aandacht voor. Hij ontpopte zich wel als een leergierige collega. Ik zie hoe hij zich, soms met vallen en opstaan, ontwikkelt tot een allround volksvertegenwoordiger.
Ik denk dat Samsom rond 2005 lang heeft geaarzeld of hij verder wilde in de politiek. Toen het antwoord op die vraag volmondig ‘ja’ was, formuleerde hij een hoge ambitie. Hij wilde op een goede dag leiding geven aan de fractie. Zijn grootste kracht is de passie waarmee hij politiek bedrijft. Zijn zwakke plek is misschien de haast, het tempo dat hij wil maken.’
Kirsten Verdel
‘Diederik Samsom heeft twee zaken direct mee: hij is relatief bekend en staat bekend als activist. Ook al zit hij al negen jaar in de Kamer, tot op de dag van vandaag weten mensen nog dat hij voor Greenpeace werkte. Ook wordt Samsom door velen als kundig en betrokken gezien. Bij menig kiezer zal zijn deskundigheid over de ramp bij de Japanse kerncentrale Fukushima nog vers in het geheugen liggen. Samsom is gedreven, durft de mouwen op te stropen en staat pal voor zijn gemaakte keuzes. Allemaal zaken die hem een goede start geven.
Er zijn echter ook mensen die hem té activistisch vinden, té links. Zijn kandidaatstelling zou uit kunnen monden in een links-rechts discussie. ‘Is Samsom niet te links voor de PvdA?’ is een vraag die al snel het debat kan overheersen. Of dat gebeurt en welk antwoord hij daarop heeft, zal niet alleen van belang zijn voor veel twijfelende PvdA-leden, maar -mocht hij door hen gekozen worden- vooral ook voor mogelijke PvdA-stemmers in het land. Zijn eventuele uitverkiezing zou grote verschuivingen kunnen veroorzaken in de steun voor de PvdA. De vraag is dus: welke kant op? Zijn kandidaatstelling is hierom wellicht wel de meest spannende.‘
-
Michiel van Hulten. © ANP
-
Peter van Heemst. © ANP
-
Kirsten Verdel. © Kirsten Verdel.